Pad vrijednosti novca povećao interes za sigurnijim oblicima ulaganja i štednje
ZLATNA ŠTEDNJA
Pad vrijednosti novca povećao interes za sigurnijim oblicima ulaganja i štednje
11.05.2015. | Autor: www.net.hr
Dvjesto milijuna eura koje je Grčka nedavno uplatila Međunarodnom monetarnom fondu tek su „kap u moru“ ukupnih dugovanja najjužnije države Europske unije koja je suočena s naizgled nepremostivim financijskim poteškoćama.

Već za nekoliko dana, 12. svibnja, Grčka MMF-u mora uplatiti novu tranšu od 750 milijuna eura, a bez financijske pomoći od 7,2 milijardi eura koje grčka vlada očekuje od kreditora, izgledan je bankrot ove države. Pregovori s kreditorima koji prije odobravanja novih kredita očekuju ozbiljne reforme javne uprave i novo smanjenje proračunskih izdataka, zapeli su u „slijepoj ulici“, stoga se sve češće u medijima govori o vjerojatnom „grexitu“, odnosno izlasku Grčke iz eurozone.

Kao što je u nedavnom ekonomskom izvještaju naveo BBC, Grčka bi povratkom na drahmu završila s visokom inflacijom i „isključenjem“ iz svjetskih financijskih tokova, no monetarni problemi ne bi zahvatili isključivo grčku ekonomiju. Takva situacija rezultirala bi kaskadnim reakcijama u svim europskim gospodarstvima i značajnim nesigurnostima na tržištu valuta, potaknutih gotovo sigurnom devalvacijom eura kao zajedničke valute u eurozoni. I samo očekivanje tog scenarija unijelo je strah u europski i svjetski monetarni sustav, što je vidljivo po snažnim skokovima i padovima valuta od švicarskog franka preko američkog dolara do ruske rublje. 

- Kod nesigurnosti u financijskim sustavima, javlja se opravdan strah investitora od značajnog gubitka vrijednosti njihove imovine, što dovodi do povećanog interesa za ulaganje u zlato. Posljednjih mjeseci takav trend prisutan je i u Hrvatskoj, i imamo velik broj upita osoba zainteresiranih za kupnju zlatnih pločica i poluga u našoj ponudi. Uz općenitu nestabilnost valuta na svjetskoj razini, koja se prelijeva u naš monetarni sustav, još je jedan specifičan razlog zbog kojeg se ljudi odlučuju na kupnju zlata i uvođenje poreza na kamate na štednju. Naime, investitori su prepoznali zlato kao sigurno ulaganje u vremenu gospodarske i financijske krize, koje daje stabilan godišnji prinos i ne gubi na vrijednosti, a posebno im je zanimljiva činjenica da je investicijsko zlato oslobođeno poreza. Stoga smo u proteklom kvartalu zabilježili ozbiljan rast prebacivanja imovine iz štednje u novcu u zlato, kazala je Ivana Omrčen, voditeljica prodaje investicijskog zlata u tvrtki Auro Domus Bullion Market, najvećoj hrvatskoj tvrtki specijaliziranoj za proizvodnju i prodaju investicijskog zlata. Istaknula je i primjer ulagača koji je krajem 2014. godine kupio pet kilograma zlata u vrijednosti od milijun kuna, a već u veljači 2015. godine, kad bi to zlato prodavao, cijena bi mu bila 200 tisuća kuna veća. 

- Iako se ovdje radi o relativno velikom iznosu, prednost investicijskog zlata jest što se radi o štednji prilagođenoj praktički svakom budžetu, budući da u ponudi imamo proizvode poput zlatnih pločica od 0,5 grama čistog zlata, već od 200 kuna. Naravno, uz to nudimo i dukate, zlatne poluge, ali i prigodne darovne kartice za sve prigode, pa naš asortiman sve češće postaje i dar za rođenja djeteta, krizme, krštenja, vjenčanja i druge prigode, budući da se radi o darovima koji ne gube vrijednost i ostaju trajna uspomena, zaključila je Omrčen, dodavši da se ponuda tvrtke Auro Domus Bullion Market može pogledati na njihovim službenim stranicama (http://www.zlatna-stednja.hr/) na kojima se objavljuju i dnevne aktualnosti s tržišta zlata te kretanje cijena zlata, a zainteresirani investitori više informacija mogu dobiti na besplatnom broju telefona 0800 73 72 i u uredima u svim većim hrvatskim gradovima. 
 

FACEBOOK KOMENTARI
NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA IZ RUBRIKE HRVATSKA I SVIJET

MARKETING