Nešto iz trgovine ukrao - svaki drugi hrvatski građanin
Društvo
Nešto iz trgovine ukrao - svaki drugi hrvatski građanin
11.05.2015. | Autor: www.monitor.hr
Gotovo svaki drugi hrvatski građanin (47,3%) ukrao je nešto iz trgovine, pokazalo je istraživanje. Da nikada nisu ništa ukrali reklo je 49,5% ispitanih, a 3,2% anketiranih nije željelo dati odgovor na ovo pitanje. Anketno pitanje odnosilo se i na razdoblje djetinjstva i puberteta.

Najviše se krade zbog uzbuđenja odnosno hira, što kao razlog krađe navodi dominantan broj sudionika ankete - njih čak 60,7%. Sljedeći najčešći razlog je društvo s 10,7% udjela, a sa sličnim udjelima slijede dosada (9,8%) i neimaština/siromaštvo (8,9%). Da su ukrali zato što im se svidio predmet krađe kaže 3,8% ispitanika, a zbog stjecanja dobiti krađi se priklonilo njih 2,7%. Ostale predmete krađom si je priuštilo 5,3% građana, a da ne znaju što su ukrali ističe njih 1,5%.

Na vrhu popisa proizvoda koje su ukrali nalaze se voće (44%) i slatkiši s 36,7%. Ostali predmeti krađe imaju znatno manje udjele pa je tako prvi sljedeći uredski pribor (6,8%), a potom dolaze cvijeće (2,9%), kukuruz (1,5%), kozmetika (1,2%), novci (1%), cigarete (1%), igračke (0,7%), jaja (0,6%) i alkohol (0,5%). Na ostale predmete otpada 11,3% udjela, a odgovor na ovo pitanje ne zna 2,6% ispitanika.

Poticajno za krađu je to što relativno malo kradljivaca biva uhvaćeno u tom činu. Naime, jedna petina ispitanih građana (21,2%) navodi kako su bili uhvaćeni u krađi, dok preostalih 78,8% ističu da ih nikada nisu ulovili.

Na kraju, zanimljiv je i stav građana o krađi s obzirom da natpolovična većina uzorka (53%) kaže kako bi prijavili kradljivca osoblju trgovine zateknu li ga u krađi. Da to ne bi učinili navodi 24,8% ispitanika, a da ne znaju što bi učinili u tom trenutku ističe njih 22,2%.

FACEBOOK KOMENTARI
NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA IZ RUBRIKE HRVATSKA I SVIJET

MARKETING