Maturanti ETEŠ-a na Državnoj smotri učeničkih radova
Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška
Maturanti ETEŠ-a na Državnoj smotri učeničkih radova
24.04.2015. | Autor: ETES NG
U srijedu, 22. travnja 2015. na FER-u je održana Državna smotra učeničkih radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo".

 Smotru je organizirala Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) uz podršku FER-a. Ove godine je na Smotri prikazano čak 50 učeničkih radova iz cijele Hrvatske.

Na smotru su pozvana dva naša učenika Luka Ruškan  i Dario Beligoj , maturanti koji su prikazali svoje zanimljive i inovativne radove.

Luka Ruškan je predstavio svoj  rad: „Automatska regulacija peći na pelete“( mentor Boris Grgić,mag.ing.) , a Dario Beligoj „Arduino sustav navodnjavanja“( mentor Marijan Vuk,mag.ing.)

Arduino sustav navodnjavanja je izveden pomoću arduino mikrokontrolera. Mikrokontroler preko svoga senzora prikuplja podatke o vlažnosti tla te po potrebi uključuje pumpu za navodnjavanje. Preko zaslona se prikazuje način rada, postavke vlažnosti te stanje spremnika. Arduino sustav navodnjavana namijenjen  je za automatizirano navodnjavanje biljaka. Tempo života daje nam  male šanse da održimo točan ritam zalijevanja biljaka u skladu s njihovim potrebama.. Arduino sustav navodnjavanja je osmišljen kako bi se brinuo za biljke i usjeve umjesto nas.

 

„Automatska regulacija peći na pelete uz pomoć arduina“sklop je odrađen uz pomoć mikrokontrolera „Arduina“ koji upravlja plamenikom i elektronikom koja se bavi ubacivanjem i održavanjem stalne temperature. Plamenik je izveden na način da se može montirati na bilo koju peć. Time se postiže ušteda i pri kupovini peći jer peć može ostati od centralnog grijanja na drva ili lož ulje. Releji ugrađeni u plamenik pale i gase elektroničke komponente u plameniku kao što su elektromotor za ubacivanje peleta, grijač za zapaljivanje istih, ventilator za održavanje stalnog plamena te tinjalice za određena stanja peći (greške, rad i ostalo). Relejima su spojeni na elektroniku kojom upravlja programirani mikrokontroler. Na LCD ekranu prikazana su stanja plamenika te moguće greške. Pomoću prekidača je moguće odabrati režim rada ovisno o vrsti krutog goriva jer taj plamenik može biti ložen i drugim sitnim krutim gorivom osim peletama. Ako dođe do zastoja ili neplaniranog rada na desnoj strani sklopa ugrađen je i reset taster. Na elektroničkom dijelu uređaja je izveden i USB priključak za lakše spajanje računala te ažuriranje programa.

 

Da su radovi kvalitetni, potvrdili su članovi komisije koja je procjenjivala radove.

Rad Luke RuškanaAutomatska regulacija peći na pelete uz pomoć arduina“ zapažen  je kao inovativano i orighinalno rješenje te je  Luka zajedno sa svojim mentorom , Borisom Grgićem, mag.ing. pozvan  na Izložbu inovacija mladih u RH „Inova-mladi“koja redovito od 2001.godine okuplja sva dostignuća mladih zagrebačkih inovatora uz goste iz cijele Hrvatske i prijatelje iz inozemstva. INOVA-MLADI je program Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Saveza udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačkih udruga mladih inovatora s ciljem da velikom  izložbenom manifestacijom  potaknu daljnji razvitak inovatorstva mladih u Gradu Zagrebu.

Izložba će biti 9.05. 2015. i s ponosom najavljujemo sudjelovanje našeg  Luke na toj manifestaciji.

FACEBOOK KOMENTARI
NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA IZ RUBRIKE GRAD

MARKETING