I u nastavku tjedna kiša, a evo kada nam se vraćaju ljepši dani
Vakula otkrio što nas čeka
I u nastavku tjedna kiša, a evo kada nam se vraćaju ljepši dani
02.09.2014. | Autor: www.net.hr
Prvi dan prvog jesenskog mjeseca počeo je s kišom, ponegdje i obilnijom, praćenom olujnim nevremenom, tučom, pijavicama, grmljavinom i munjama, te mjestimice jakim, pa i olujnim vjetrom, posebice burom, a tako će biti i u nastavku tjedna, kazao je Zoran Vakula glavni meteorolog HRT-a.

Kiše, vjetra, i svježine u mnogim će krajevima biti i u nastavku ovog tjedna, a stabilnije i toplije u prvim danima nove školske godine.

U odnosu na posljednje 30-godišnje razdoblje, od 1981. do 2010. godine, s kojim se sve češće uspoređuje, ovo je ljeto uglavnom oko prosjeka po srednjoj sezonskoj temperaturi zraka, a znatno je hladnije od ljeta prošlih deset godina, koja su među najtoplijima u povijesti mjerenja. Srednja ljetna temperatura zraka u većini je Hrvatske posljednji puta bila niža od ovogodišnje još 2005. godine, u Splitu, primjerice, čak davnije 1997. godine.

Slične ovoljetnoj srednjoj temperaturi zraka, bila je ona u ljetima većinom od 1989. do 1997. godine.
 

Kolovoz popravio dojam srpnja


Kolovoz je, očekivano, popravio dojam srpnja, iako ni u njemu u većini Hrvatske, posebice u kontinentalnom području i na većem dijelu sjevernog Jadrana gotovo i nije bilo više od tjedan dana bez i malo kiše. Južnije od Zadra je bilo - u Hvaru, za ovo ljeto 'čak', 19 dana za redom nije padala kiša, a u Dubrovniku 20 dana. Ali velika je vrućina izostala.

Vrući dani

Broj vrućih dana, onih s najvišom dnevnom temperaturom zraka jednakom ili većom od 30°C, u ovogodišnjem je ljetu bio nejednoliko raspoređen, primjerice, samo 13 ih je bilo u Pazinu, gdje ih je prosječno 22 (prosjek iz razdoblja 1961-90.). Relativno malo, samo 24, bilo ih je i u Splitu, gdje ih je uobičajeno 34, a više od prosječnih 28 i ove je godine bilo u Hvaru - 33 vruća dana.
 

Lipanjski ekstrem

Najviša dnevna temperatura zraka u ovoj je godini izmjerena već oko 11. lipnja, ponegdje kao nikada do sada u povijesti mjerenja tako visoka u tom dijelu godine. U Zadru je 10. lipnja bilo 31,7°C, a još viših 32,3°C bilo je 12. lipnja u Dubrovniku, 11. lipnja 33,0°C u Hvaru, a među najvišima je tih dana u mjesecu 33,9°C u Zagreb Maksimiru, 34,0°C na Split Marjanu, 35,1°C u Rijeci te 35,7°C u Kninu. Naravno, to je osjetno manje od prošloljetnih, primjerice 37-38°C u Splitu i 38-39°C u Zagrebu, koji su mjereni u, za vrućine uobičajenijem, srpnju i kolovozu, kao i od još izraženijih dosadašnjih apsolutnih rekorda, otkrio je Zoran Vakula glavni meteorolog HRT-a .

FACEBOOK KOMENTARI
NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA IZ RUBRIKE RAZNO

MARKETING