Ususret Danu Europe
Iz Europskog centra u Novoj Gradiški
Ususret Danu Europe
01.05.2014. | Autor: Antun Toni Brađašević
Uskoro proslava Dana EU

„Dan Europe“obilježava se 9. svibnja svake godine. Naime, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao "Dan Europe".

Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Ususret proslavi obilježavanja Dana Europe, informacijski centar Europe Direct Nova Gradiška organizira projekciju filma "Nous nous sommes tant haïs" ("Poslije godina mržnje") u petak, 9. svibnja 2014., u 11 sati,u Gradskoj vijećnici grada Nova Gradiška.

Film govori o začecima i stvaranju Europske unije tijekom pedesetih godina dvadesetog stoljeća, a njegovo snimanje financiralo je Predstavništvo Europske komisije u Francuskoj 2007. godine. Snimljen je na francuskom jeziku, a bit će prikazan s titlovima na hrvatskom jeziku.

Osim u Novoj Gradiški, projekcije će se istog dana održati i u Zagrebu te prostorijama Francuske alianse.

FACEBOOK KOMENTARI
NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA IZ RUBRIKE EUROPSKA UNIJA

MARKETING