Uvođenje reda u rad udruga
priprema novih zakosnkih odredbi
Uvođenje reda u rad udruga
06.03.2014. | Autor: Antun Toni Brađašević
Hrvatski Sabor danas raspravlja o izmjenama zakonskih odredbi koje će znatno postrožiti rad mnogobrojnih građanskih udruga u Hrvatskoj od kojih neke na svojim računima tijekom godina uspiju priskrbiti i imati i višemilijunske iznose

Prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu na početku sjednice obrazložio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac koji tvrdi kako će se sveobuhvatno urediti financijsko poslovanje neprofitnih organizacija. U Registru udruga Ministarstva uprave, je 50.901 udruga, a u Registru neprofitnih organizacija, Ministarstva financija, 25.481 neprofitna organizacija. Među 25481 neprofitnom organizacijom najzastupljenije su udruge na koje otpada 92 %. Kod udruga je zanimljivo da je promet preko računa za 2012. godinu iznosio 13,7 milijardi kuna, odnosno 4 %  BDP-a što nije nimalo zanemariv iznos. Javnost i državne institucije ubuduće žele znati kako se prikuplja i troši taj novac a država očito želi dio i oporezovati. U Registar neprofitnih prijavilo se i 419 ustanova, 292 turističke zajednice, 280 sindikata, 219 umjetničkih organizacija, 194 vjerske zajednice, 132 zaklade, 90 političkih stranaka. Prihode preko milijun kuna ostvarile su 1.193 neprofitne organizacije, preko tri milijuna kuna njih 426, prihode iznad deset milijuna kuna njih 138. Od 12.200 neprofitnih organizacija, 10.624 odnose se na udruge koje su ostvarile prihode od 4,5 milijarde kuna. Najveći dio prihoda čine donacije - dvije milijarde kuna, od kojih milijarda i 200 milijuna kuna dolazi iz donacija iz centralnog i lokalnih proračuna. Tih 10.624 udruge koje su predale financijske izvještaje zapošljavalo je 9.757 radnika, prosječna bruto plaća u udrugama je oko 7.402 kune. Zastupnik Damir Kajin je u svojoj raspravi uz ostalo rekao kako kada govorimo o neprofitnim organizacija tu su crkve, turističke zajednice, HGK Preko računa udruga se vrte 13,6 milijardi kuna. Udruge bez crkvi imaju 800 milijuna kuna na računima. Ivan Šuker je rekao je da nije istina da 13 milijardi kuna kola neoporezivo, nakon čega je Lalovac priznao da se možda krivo izrazio i da je trebao reći da se ne plaća porez na dobit.

Ovome dodajmo slijedeće. O tome kako će biti vrlo značajnih promjena u zakonskoj regulativi rada udruga nagađalo se već oko pola godine, a neki čelnici udruga već su se za to i pripremili, a tu posebno mislimo na činjenicu kako ubuduće financijsko-računovodstveni poslovi moraju biti vođeni vrlo ažurno i u skladu s propisima jer u suprotnom slijede vrlo visoke kazne. Oni koji si ne mogu osigurati profesionalno računovodstvo bolje da niti ne rade. Ovo isto vrijedi primjerice za sportske udruge odnosno mnogobrojne klubove i na našem području a da o udrugama koje primaju i koriste veće donacije i da ne govorimo. Riječ je dakle o tzv klasičnoj prilagodbi novim zakonskim odredbama koju će biti nužno provesti.


 

FACEBOOK KOMENTARI
NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA IZ RUBRIKE POLITIKA

MARKETING