Kad policajac propjeva
pjesničko veče za valentinovo
Kad policajac propjeva
17.02.2014. | Autor: Izvor PU BPŽ prenio A.T,Brađašević
Zanimljiva vijest danas nam je stigla iz PU BPž no ne odnosi se na izvješća o raznim ružnim događajima vezanim uz kaznena djela i ostalo već o nečem vrlo lijepom i hvale vrijednom. Dugogodišnji djelatnik policije ali i veliki ljubitelj i odličan poznavatelj poezije Zrinko Kapetanić i njegovi prijatelji glazbenici priredili su ugodno iznenađenje za Valentinovo-

Dana 13. veljače, u ugostiteljskom objektu u Novoj Gradiški, održan je nesvakodnevni  događaj, koji nije svojstven niti za veće gradove od Nove Gradiške. Posjetitelji večeri poezije koja je održana povodom obilježavanja Valentinova, imali su priliku gotovo sat i po vremena slušati poeziju poznatih naših i svjetskih pjesnika: Tina Ujevića, A. G. Matoša, E. Kiševića, A. Dedića, S. Jesenjina, Ch. Baudelairea, K. Simonova, G. G. Lorce,  J. Preverta, E. A. Poea, V. Nezvala, M. Antića, V. P. Disa  i niza drugih, u prezentaciji Zrinka Kapetanića (načelnik Policijske postaje Okučani) uz pratnju gitara koje su svirali D. Šifner i Z. Podgornjak.

Ono što daje posebnost ovom događaju, nije održavanje ovakve večeri, jer osim izbora antologijske poezije zanimljivo je reći, da Zrinko poeziju nije recitirao niti čitao, već pričao, što je dalo osobnost samom događaju i zadržalo sve prisutne da bez daha čitavih sat i pol, koliko je trajao program ostanu na svojim mjestima.

Iako se Zrinko predstavio kao interpretator poezije, inače i sam piše pjesme, te je još godine 1983. objavio zbirku pjesama pod imenom „Dječak u zabludi“ a istovremeno sudjelujući na različitim natječajima, pjesme su mu objavljivanje u više časopisa te u još pet zbirki zajedno sa drugim pjesnicima. Sudionik je nekadašnjih, sada već legendarnih „Jutara poezije“ koje je u zagrebačkom „Lapidariju“ vodila pjesnikinja Ružica Orešković, a gdje su se okupljali priznati umjetnici, pjesnici i glumci, poput primjerice pjesnika Josipa Severa, po čijim se imenom danas dodjeljuju prestižne nagrade. Pod utjecajem tadašnjeg kruga umjetnika s kojima se družio krenuo je Zrinkov angažman i izvan pjesničkih voda, pa se okušao i na glumačkim daskama glumeći u predstavi „R.U.R.“ kazališta Dubrava, a predstava je svojevremeno igrana u nekoliko kazališta u Zagrebu.

Zrinko se okušao i kao pisac proze, te dobio nagradu „Poznanovec„ za najbolje napisanu kratku priču, a okušao se i kao pisac predgovora za zbirku pjesama pjesnika prof. dr. Javorović Božidara „Izvori i ušća“.  I konačno, pronašao se u interpretacijama poznatih svjetskih pjesnika, pa je od 1983. godine do danas govorio poeziju diljem Hrvatske, a također i izvan granica naše domovine (Sarajevo, Beograd i dr.).

Danas Zrinko povremeno govori poeziju, piše i priprema novu knjigu, a mi mu želimo puno uspjeha u njezinu stvaranju.

FACEBOOK KOMENTARI
NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA IZ RUBRIKE KULTURA

MARKETING