PROSVJED U N. GRADIŠKI 'Jedina smo bolnica na autocesti od Zagreba do Broda, a vi nas želite ukinuti'
PRAVO NA ZDRAVSTVO
PROSVJED U N. GRADIŠKI 'Jedina smo bolnica na autocesti od Zagreba do Broda, a vi nas želite ukinuti'
28.12.2013. | Autor: www.jutarnji.hr
'Bez zdravstvene ustanove, ovaj kraj više nije perspektivan ni za što', prosvjednici su isticali da je novogradiška bolnica jedina bolnica na autocesti A3 od Zagreba do Slavonskog Broda.

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja Nove Gradiške organizirala je danas prosvjed protiv Vladina plana da se novogradiška bolnica pripoji bolnici u Slavonskom Brodu, a prosvjednici su istaknuli da se masterplanom želi ukinuti ta bolnica, stara 167 godina.

Vladina odluka od 18. prosinca o pripajanju Opće bolnice Nova Gradiška Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu izazvala je ogorčenost stanovnika Nove Gradiške i okolnih mjesta koji gravitiraju tom području, a koji su došli na prosvjed dati potporu mještanima.

Prosvjednici su isticali da je novogradiška bolnica jedina bolnica na autocesti A3 od Zagreba do Slavonskog Broda, te da se masterplanom želi ukinuti ta bolnica, stara 167 godina.

 

Član sindikalnog povjerenstva Opće bolnice Nova Gradiška, Tomislav Petrinović, istaknuo je kako nemaju ništa protiv sanacije i poboljšanja sustava, ali su protiv sadašnjih metoda koje "nisu sanacija, nego likvidacija".

Mato Modrić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Nove Gradiške i organizator prosvjeda, upozorava da se 167 godina dugu tradiciju dobre bolnice želi prekinuti "zbog nekakvog masterplana".

"Nismo mi nikakvi pobunjenici i nismo protiv nikoga, samo tražimo svoje pravo na zdravstvo. Bez zdravstvene ustanove, ovaj kraj više nije perspektivan ni za što", poručio je Modrić.

O pripajanju Opće bolnice Nova Gradiška Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu danas se priopćenjem očitovala i Hrvatska seljačka stranka (HSS) Brodsko-posavske županije.

Vlada je donijela ishitrenu, štetnu odluku za zdravstvo Brodsko-posavske županije i pogubnu odluku za stanovnike zapadnog dijela, ocjenjuju iz HSS-a.

U HSS-u upozoravaju da će pripajanje novogradiške bolnice dovesti do postupnog zatvaranja bolničkih odjela i specijalističkih ambulanti.

"To će rezultirati smanjenjem dostupnosti zdravstvene zaštite osiguranicima i padom kvalitete liječenja bolesnicima. Vrlo brzo će doći i do otpuštanja radnika kako je to najavio resorni ministar Ostojić. U konačnici slijedi zatvaranje bolnice što i je prvenstveni cilj ove odluke. Ogorčenje je tim veće jer nitko od izvršne vlasti u Županiji i gradskoj upravi grada Nove Gradiške nije bio konzultiran ili u najmanju ruku obaviješten o mogućoj odluci", navodi brodsko-posavski HSS.


FACEBOOK KOMENTARI
NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA IZ RUBRIKE POLITIKA

MARKETING