Što će se financirati u 2014. u području ruralnog razvoja?
korisne mogućnosti korištenja EU sredstava
Što će se financirati u 2014. u području ruralnog razvoja?
09.11.2013. | Autor: Antun Toni Brađašević
Zajednica poslovnih savjetnika održala je ovih dana sastanak sa pomoćnicom ministra Ministarstva poljoprivrede gđom. Davorkom Hajduković na temu „Mogućnosti ruralnog razvoja 2014.-2020.“

Na sastanku je bilo riječi o novom Programu ruralnog razvoja (u daljnjem tekstu PRR) čiji je nacrt donešen te se čeka potvrda Europske komisije. Trenutačno se  iščekuje potvrda Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o potpori ruralnog razvoja Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (engl. European Agricultural Fund for Rural development – EAFRD) koji je pravna osnova za izradu Programa ruralnog razvoja.  Ministarstvo  očekuje donošenje PRR 2014.-2020. krajem 2014. godine, te najavljuje otvaranje prvih natječaja iz EAFRD-a već početkom 2014. godine. Koje će se mjere financirati te koja su ulaganja prihvatljiva za sljedeću godinu možete vidjeti ovdje.

Napomena: Objavljene informacije su neslužbene jer je Program ruralnog razvoja u procesu usvajanja. Za sve promjene EU Projekti ne snose odgovornost.

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s županijskim odjelima za poljoprivredu, tijekom ožujka i travnja organizira javnu raspravu o mogućnostima ulaganja koja će poljoprivredi i ruralnom razvoju biti omogućena u sklopu novog Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. godine. Na javnoj raspravi se prezentiraju sve mjere novog programa. Dokumenti o Programu ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. godine mogu se naći na našoj web stranici (http://europski-fondovi.eu/dokumenti).

Kratki opis: 

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (Agricultural Fund for Rural Development, EAFRD) ima za cilj jačanje europske politike ruralnog razvoja i pojednostavljivanje njezine provedbe. Konkretno, poboljšava upravljanje i kontrolu nad politikom ruralnog razvoja za razdoblje 2007. - 2013. Fond se financira sredstvima Zajeničke poljkoprivredne politike (CAP) i pridonosi ostvarivanju ciljeva strategije Europa 2020 promicanjem održivog ruralnog razvoja u cijeloj Europskoj uniji. Pridonosi ekološkoj i teritorijalnoj ravnoteži, zaštiti klimatskih uvjeta i uvođenju inovacija u poljoprivredni sektor. 

Proračun: 

Za razdoblje od 2007. do 2013. godine, programu je na namijenjeno 96,4 milijarde eura. U novom financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine, planirani proračun programa trebao bi iznositi 84,93 milijarde eura. 

Korisnici:

Sredstvima programa mogu se koristiti poljoprivredni gospodarski subjekti, poljoprivredne organizacije, udruge i sindikati, udruge za zaštitu okoliša, organizacije koje pružaju usluge u kulturi zajednice, uključujući medije, udruge žena, poljoprivrednici, šumari i mladi.

Aktivnosti: 

 

  • Poticanje transfera znanja i inovacija u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim područjima 
  • Jačanje konkurentnosti svih vrsta poljoprivrede i povećanje održivosti gospodarstva 
  • Promicanje organizacije prehrambenog lanca i upravljanje rizicima u poljoprivredi 
  • Obnova, očuvanje i promicanje ekološke ovisnosti o poljoprivredi i šumarstvu 
  • Promicanje učinkovitosti resursa i pomak potpora prema niskim razinama ugljičnog dioksida i klimatski prilagodljivoj poljoprivredi, prehrani i šumarstvu 
  • Promicanje socijalne uključenosti, smanjenje siromaštva i gospodarski razvoj ruralnih područja

Potprogrami

FACEBOOK KOMENTARI
NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA IZ RUBRIKE EUROPSKA UNIJA

MARKETING