Nismo mladi, al' smo lipi / VELIKA FOTOGALERIJA
ČETVRTA VEČER 18. NG LJETA
Nismo mladi, al' smo lipi / VELIKA FOTOGALERIJA
26.08.2013. | Autor: Ivanka Herceg / Foto: Alen Kocić Koc
Naziv je jedinstvenog izbora najljepše snaše, baje i parova kojega, kao i večer folklora, kojom završava NG kulturno-glazbeno ljeto, organizira Udruga čuvara pučke kulturne baštine "Tkanica". Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, grada i TZ NG, Gimnazije kao i Pučkog otvorenog učilišta "Matija Antun Relković" održan je 25. kolovoza.

Ove godine ugostili su KUD-ove „Lancova Vas“ iz Ptuja, „Mačkovec“ iz Međimurja, „Cernik“ iz Cernika, te Bukovlje-Vranovci. Prema riječima Milana Rosića, predsjednika „Tkanice“ nastoje dovesti društva koja velikim dijelom svoga repertoara njeguju izvorni folklor. Što se tiče izbora „Nismo mladi, al' smo lipi“ radi se o jedinstvenoj manifestaciji u kojoj sudjeluju natjecatelji od 35 do 55 godina starosti. – Razlog zašto je manifestacija pokrenuta je prije svega taj što upravo ljudi u zrelim godinama imaju što pokazati i to znaju, a nemaju prilike – naglasio je, među ostalim Rosić.

Predstavnike KUD-ova pozdravila je u ime domaćina i magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica novogradiškog gradonačelnika i poželjela im ugodan boravak u NG te izrazila uvjerenje da će se u naš grad ponovno vratiti.

Na ovogodišnjem izboru, petu godinu za redom, sudjelovale su četiri snaše, pet baja i četiri para, a pokazali su radne i svečane nošnje od Donje Bebrine, Siča, Prekopakre, Bukovlja, Pleternice, Dragalića, Gornje Bebrine, Živika, Starog Grabovca do Vrpolja. Prosudbena komisija u sastavu Slavica Moslavac, muzejska savjetnica i ravnateljica Muzeja Moslavine iz Kutine, magistra Ljiljana Lukačević zamjenica gradonačelnika te Dinka Matijević, direktorica TZ,  ocjenjivala je ljepotu i starost narodnoga ruha, način prezentacije, ali i znanje natjecatelja o nošnjama koje su nosili.

Titulu najljepše snaše ponijela je Nevenka Kuna iz Slavonskoga Broda, prezentirajući svečanu nošnju Donje Bebrine koja se nosila za Tijelovo. Nošnja je stara oko 100 godina. Drugo mjesto osvojila je Dubravka Arland iz Prekopakre odjevena u svečanu nošnju svoga mjesta i k tome staru oko 80. godina. Treće mjesto pripalo je Josipi Despotović iz Nove Gradiške koja je prezentirala žetvenu nošnju sela Siče. Pohvalu Prosudbene komisije za prezentaciju svoje nošnje dobila je i Marica Mišković iz Bukovlja. Titulu najljepšeg baje osvojio je Antun Lukić iz Bukovlja, a pokazao je ljepotu i vrijednost radne nošnje za pudarenje. Drugo mjesto pripalo je Vladi Lakušiću iz Slavonskog Broda koji je prezentirao svečanu nošnju iz Gornje Bebrine, a u kojoj se nekada išlo na „vašar“. Treće mjesto osvojio je  Zdravko Strmotić iz Bilog Briga prezentirajući ruho sela Siče u kojem se nekada išlo u hvatanje ribe. Nagrade za sudjelovanje dobili su i Goran Kovačević iz Pleternice te Marko Derežanin iz Dragalića.

Za najljepši par proglašeni su Darija i Pavo Ančić iz Vrpolja odjeveni u radnu nošnju toga mjesta. Drugo mjesto osvojili su Slavica i Ivan Kovačević iz Štivice odjeveni u svečanu nošnju sela Siče, koja se nekada  nosila samo na svetkovinu Srca Isusova i Mladi Uskrs. Treće mjesto pripalo je Danijeli i Đuri Vinkoviću iz Živika koji su prezentirali svečanu nošnju svoga mjesta u kojoj se nekada išlo na proštenje. Za sudjelovanje na ovogodišnjem izboru nagrađeni su i Božana Vidaković i Vlado Biškupić iz Novske. Nagrade je uz članice Prosudbene komisije uručio i gradonačelnik Željko Bigović te pri tome naglasio važnost očuvanja i njegovanja hrvatske tradicijske kulturne baštine po kojoj smo prepoznatljivi i u Europi. 

     

FACEBOOK KOMENTARI
NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA IZ RUBRIKE

MARKETING