Sačuvati od zaborava: radionica necane čipke / PHOTO
U DOMU KULTURE
Sačuvati od zaborava: radionica necane čipke / PHOTO
09.08.2013. | Autor: Sanja Bukvić
Od trenutka kada je prije pet godina osnovana, Udruga čuvari pučke kulturne baštine "Tkanica" Nova Gradiška nastoji ostvariti i realizirati svoje temeljne programske ciljeve – očuvati pučku kulturnu baštinu i neprocjenjivo kulturno i folklorno bogatstvo našeg kraja te ih prenositi na mlađe naraštaje.

Vrijednost je ove nakane prepoznalo i Pučko otvoreno učilište „Relković“ Nova Gradiška, stoga su „udruženim snagama“ odlučili učiniti „korak dalje“ u ostvarenju ovoga cilja. Nakon u utorak otvorene izložbe „Čudesna ljepota necane čipke“ koju do 25. kolovoza možete razgledati u novogradiškom Domu kulture, sinoć je u ovom prostoru pokrenut još jedan sjajni projekt – radionica necane čipke.

Uz pokroviteljstvo i podršku grada Nova Gradiška krenula je prva radionica necane čipke, a okupila je žene iz Nove Gradiške i okolnih mjesta, Rešetara, Zapolja, Batrine... Pod „budnim okom“ Marice Sverić, Novogradiščanke porijeklom iz Orubice, počele su savladavati osnovne tehnike ručne izrade čipke pomoću posebne igle i drvenog okvira.

Drago mi je što ste večeras s nama kako bi ovu staru, vrijednu tehniku koja se tijekom niza godina prenosila s koljena na koljeno, očuvali od zaborava i pokušali prenijeti na mlade naraštaje. Pokretanjem ove radionice učinili smo korak više kako bi pokazali svu vrijednost i ljepotu necane čipke novogradiškog kraja kao nematerijalne kulturne baštine i pokazali Europi i svijetu kako se itekako imamo čime ponositi. Tko zna, možda će ovo biti i korak ka zaštiti novogradiške čipke koju je polako počeo prekrivati veo zaborava – istaknula je,  pozdravljajući nazočne, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Relković“ prof. Marija Karlovčan Subić.

Okupljene je sugrađanke pozdravio i neumorni entuzijast i zaljubljenik u folklornu i kulturnu baštinu, predsjednik Udruge čuvari pučke kulturne baštine „Tkanica“ Milan Rosić te istaknuo nadu i uvjerenje da će radionica zaživjeti i polučiti sve one rezultate i ciljeve zbog kojih je i pokrenuta – očuvati od zaborava naše staro, apostrofirati svu njegovu vrijednost i bogatstvo i prenositi ga na mlade naraštaje.

Rečeno – učinjeno. Usprkos visokim temperaturama i celzijusima koji su nemilosrdno i jučer „pritiskali“ naš grad, veliki je broj okupljenih žena hrabro krenuo s osnovnim koracima savladavanja ove neprocjenjive tehnike.

Radionice će se održavati jednom tjedno, sljedeća je zakazana za utorak, 13. kolovoza u 20 sati i kako ističu organizatori, svi su dobrodošli!

FACEBOOK KOMENTARI
NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA IZ RUBRIKE KULTURA

MARKETING