Čudesna ljepota necane čipke / PHOTO
IZLOŽBA U DOMU KULTURE
Čudesna ljepota necane čipke / PHOTO
08.08.2013. | Autor: www.index.hr
Naziv je izložbe otvorene 6. kolovoza u Domu kulture u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta M. A. Relković i Udruge čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“ Nova Gradiška.

Necanje je stara tehnika ručne izrade čipke pomoću posebne igle i drvenog okvira. Necana čipka se može različito oblikovati, mreža se izrezuje po potrebi, jer se nec, kao ures prišivao na različite tekstilne predmete – od crkvenog i pučkog ruha do peškira, ponjava, jastučnica, zavjesa, nošnje,…, a upravo su primjeri nece i pokazani izložbom na spomenutim tekstilnim predmetima.  Umijeće necanja prenosilo se u nasljeđe s koljena na koljeno, ali se ipak danas ova čipkarska tehnika koristi vrlo rijetko i gotovo je zaboravljena. U novogradiškom kraju, osobito u Posavini – Orubica, Davor, Dolina, Vrbje - tradicija necanja sačuvala se sve do 70-ih godina 20. stoljeća, a danas tek rijetke ruke vladaju tim umijećem. Cilj je ove izložbe pokazati bogatstvo i čudesnu ljepotu necane čipke novogradiškog kraja i osvijestiti ju kao iznimnu vrijednost naše nematerijalne kulturne baštine – među ostalim je istaknula prof. Marija Karlovčan Subićravnateljica Učilišta Relković, a okupljene je upoznala i s poviješću nastanka čipke, čipkarstvom koje je sačuvano kao dio hrvatske etnografske kulturne baštine, te podsjetila na naša poznata čipkarska središta Lepoglavu s lepoglavskom čipkom na batiće, grad Pag s paškom čipkom na iglu, grad Hvar s čuvenom hvarskom čipkom na iglu od niti agave, potom Sv. Mariju na Muri u Međimurju sa svetomarskom čipkom, Sikirevce u našoj županiji sa sunčanom čipkom. Predsjednik „Tkanice“ Milan Rosić  govoreći o izloženim eksponatima, prezentirao je kratku povijest razvoja starih tehnika tekstilnog rukotvorstva na širem novogradiškom području te, među ostalim, istaknuo kako je želja i cilj udruge sačuvati gotovo zaboravljene tehnike – krbez, šlinganje, necu. Pokrovitelj izložbe i radionica necanja koje će početi u četvrtak 8. kolovoza u 20 sati u Domu kulture je grad Nova Gradiška, a s posebnim zadovoljstvom, ističući vrijednost rukotvorstva i potrebu očuvanja ovih starih tehnika izrade, otvorila ju je magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica novogradiškog gradonačelnika.

Izradu necane čipke prezentirali su Marica Sverić i student Tin Tomić, oboje rodom iz Orubice, a otvorenje izložbe oplemenile su domaćom pjesmom i izvornim pjevanjem članice ženske pjevačke skupine orubičkog KUD-a „Fra Marijan Lanosović“. Čipku su za izložbu posudili; Marina Jakobović, Milan Rosić, Marija Kičić iz Nove Gradiške, Kata Marjanović iz Davora i župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Nova Gradiška. Likovni postav: Marija Karlovčan Subić i Milan Rosić, Tehnički postav: Vladimir Vuković, Kata Rosić i Anđa Novak. Izložbu prati i deplijan autorice prof. Karlovačn Subić, a izložbu možete razgledati do 25. kolovoza. 

FACEBOOK KOMENTARI
NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA IZ RUBRIKE KULTURA

MARKETING