Radionica Gradskog muzeja i Dječjeg vrtića: Ususret Novogradiškom glazbenom ljetu / PHOTO
U PROSTORU ROBNE KUĆE NAMA
Radionica Gradskog muzeja i Dječjeg vrtića: Ususret Novogradiškom glazbenom ljetu / PHOTO
10.07.2013. | Autor: Sanja Bukvić
Ljubav prema svojim precima i sredini u kojoj živimo kreće od najmanjeg uzrasta i treba se razvijati da bi onog trenutka kada čovjek odraste poštivao sebe, svoje pretke i sredinu iz koje je iznikao. Svijet ne počinje od nas, on je davno počeo i činjenica je da moramo poštivati civilizacijske napretke prošlih vremena jer mi smo njihova nadogradnja – misao je vodilja koja je ovoga prijepodneva (10. srpnja) okupila novogradiške mališane i djelatnike Gradskog muzeja.

U prostoru novogradiške stare robne kuće naši „muzealci“ i muzejska savjetnica prof. Vesna Kolić Klikić uz pomoć prof. Miroslava Pišonića organizirali su sjajno osmišljenu radionicu pod nazivom „Ususret Novogradiškom glazbenom ljetu – muzejske tambure kroz likovni izraz djece iz gradskog vrtića“.

- Budući da još uvijek nemamo adekvatnog prostora u kojem bi postavljali zanimljive sadržaje s građom koju imamo u muzejskom fondu, ideja za radionicu „rodila se“ u dogovoru s tetama iz vrtića. Ispalo je da bi stara glazbala, s pričom o njihovoj povijesti bila najbolji način da je realiziramo. Stoga smo ih donijeli u ovaj prostor novogradiške robne kuće i omogućili djeci da ih vide, nacrtaju, a potom ćemo postaviti i prigodnu izložbu na kojoj bi njihovi roditelji, bake i djedovi, svi naši sugrađani imali prigodu vidjeti što su to oni napravili. Ono što je izuzetno bitno je da se od najmlađeg naraštaja razvije ljubav prema našoj starini i precima. Svim sudionicima današnje radionice poklonili smo majice s logotipom Gradskog muzeja da se zna gdje su djeca bila i što su radila – kaže organizatorica izložbe muzejska savjetnica prof. Vesna Kolić Klikić.

- Želim uputiti sve pohvale i izraziti iskreno zadovoljstvo što je ova sjajna ideja okupila danas naše najmlađe sugrađane, njihove tete i djelatnike Gradskog muzeja. Ovo je zaista sjajan način kako djeci na zabavan i poučan način približiti muzej, našu povijest i starine koje nikako ne smijemo zaboraviti – istaknula je zamjenica gradonačelnika mr. sc. Ljiljana Lukačević koja je posjetila mališane i za sav njihov trud i zalaganje na današnjoj radionici nagradila ih slatkišima.

- Vrlo smo se rado odazvali pozivu na današnju radionicu jer je i u našem godišnjem planu i programu zacrtana suradnja s Gradskim muzejom. Kako je bitno naučiti čitati i pisati, tako  je bitno da djeca od „malih nogu“ upoznaju našu arhivsku građu i povijest te da se na kraju upoznaju i s načinom ponašanja u ovakvim ustanovama – kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Nova Gradiška Vera Trobić.

A da je ideja itekako „pala na plodno tlo“ pokazale su reakcije mališana koji su spremno prihvatili sve ono što im je ponuđeno. Kako zvuče gajde, dvojnice, tambure, kako su nekada ljudi živjeli, što je to muzej mogli su danas saznati mališani novogradiškog vrtića, a sve im je to kroz zanimljivu glazbenu priču ispričala prof. Vesna Kolić Klikić uz pomoć njihovih teta Jasminke Klikić, Sonje Medvedović i Romane Markolović.

Red priče, pjesme, plesa, a nakon toga „umjetnički“ dojam i doživljaj prenesen na papir, rezultirat će zajedničkom izložbom koja će biti otvorena u ponedjeljak, 15. srpnja.

Dotada, za sve viđeno i doživljeno – čista petica!

FACEBOOK KOMENTARI
NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA IZ RUBRIKE KULTURA

MARKETING