Što se u knjižnici radi? / PHOTO
SNIMILI DOKUMENTARAC
Što se u knjižnici radi? / PHOTO
28.06.2013. | Autor: Ivanka Herceg
Zabavni program manifestacije „Ljeto u knjižnici“održan 28. Lipnja na Dječjem odjelu Gradske knjižnice NG okupio je mnoge nadarene klince i klinceze koji puno svog slobodnog vremena provode uz knjigu i na kreativnim radionicama. Program je osmislila i organizirala Renata Matijašević, a sve je besplatno kamerom zabilježio Goran Conjar, Gamma video studio, te će svim sudionicima ovog veselog i edukativnog programa GK pokloniti CD sa snimljenim dokumentarnim filmom o sadržajima susreta „Što se u knjižnici radi?“.

Okupljene je pozdravila prof. Biljana Dakić ravnateljica Gradske knjižnice, a pri realizaciji su svatko u svom dijelu posla, pomogli Leo Sokić i Lovorka Kovačević.  U stvaranju ovog dokumentarca sudjelovala su djeca i kao izvođači i kao voditelji, kamermani, redatelji, glumci, autori, glazbenici, recitatori, novinari, pjevači, plesači, recitatori,… A dali su sve od sebe s puno ljubavi i mašte. Otvoreno i vedro program je vodila Sara Straga-Šašić u maniri profesionalnih voditelja i pokazala kako naša sredina ima potencijalne buduće voditelje i voditeljice samo djeci treba dati priliku, podržati ih i vjerovati im.

Zabavni program otvoren je plesom, a sklad i ljepotu pokreta pokazale su  Amalija Tkalčec i Mateja Jurković, Ana Jurković, Stjepana Oreć, Nika i Filipa Sigurnjak, Lucija Pavišić, Gabriela Matić, Ema Žagar, baletna izvedba. „Šetnju  po oblacima“ izvela je najmlađa plesačica Hana Mokricki. Uslijedilo je predstavljanje dječjih i časopisa za mlade koje svakodnevno možete prelistati u Dječjem odjelu GK, a na zanimljiv način učinila je Noela Rukavina.

Program je nastavljen glumom.Veseli igrokaz „Morski ples“ izvele su Ema i Nika Straga-Šašić, monolog iz „Lažeš Melita“, djela Ivana Kušana, maestralno je izvela Erin Keleuva. Malu lutkarsku predstavu „Knjigoljupci“ koju su sami i osmislili izveli su Ena Mihaljević i Mateo Dautović.

S velikim zanimanjem djeca su pratila i „živu“ izvedbu skladbi: Nina Makovičić (Mozartova „The mariage od Figaro), flauta, Karlo Bukvić (Starinski ples), harmonika, Petra Senić (Solvejg's Song), flauta i Mihaela Lipovac (Valcer), gitara.

Mali pisci interpretirali su svoju poeziju i priče: Nika Sigurnjak (Jesen, Prijatelj), Maja Golovrški (Vila Zlatica, Moja baka), Tibor Kovačević (Grad bez roditelja) i Rebeka Akmačić (Trešnja, Igra).

Dugogodišnja članica knjižnice Erin Keleuva i voditeljica tima u kojem su bile Karla Kolić, Tibor Kovačević, Maja Golovrški i Noela Rukavina, predstavila je knjige koje su najtraženije i najčitanije ovoga ljeta, prezentirajući i plakat, zajednički uradak cijelog tima.

Nastupili su i talentirani mali pjevači: Natalija Mikolčević (Neka cijeli ovaj svijet), Sara, Nika i Ema Straga-Šašić, Lucija, Lana i Ema Krizmanić i Martina Suvala (Volim te Slavonijo), Ena i Ema Senić (Kada jezike bi sve govorio) i Lovro Tkalčec (Ružo moja crvena) koji je u ime sve djece primio i poklon za rođendan.

Uz Gorana Conjara u „filmskoj“ ekipi su bili : Ena Mihaljević,redateljica, Mateo Dautović, kamera i Dunja Golovrški, klapa.

Akteri ovog programa i susreta u kojem su pokazali kreativnost i nadarenost ujedno su puno toga i naučili o ulozi knjižnice, povijesti i razvoju plesa, glume, kazališta, o glazbenoj umjetnosti i ljudskom glasu kao najljepšem instrumentu, razvoju pisma i knjige te o hrvatskim književnicima koje je iznjedrila Nova Gradiška.

Nezaboravni trenuci provedeni zajedno, smijeh, šarolikost, uzbuđenje, nada, duboke životne poruke koje djeca upijaju sudjelovanjem u radu knjižnice, istina, a ne pompa, kvaliteta, znanje, predanost, požrtvovnost, sigurnost kako će uvijek tu biti za nas i uz nas – to je za djecu njihova Gradska knjižnica. I ovaj susret potvrdio je kako u ovoj ustanovi prepoznaju trud, rad i talentiranost djece i daju im priliku to i pokazati. A da će tako biti i dalje svjedoči i poruka iz GK – I dalje nastavite biti vrijedni i znajte kako uvijek postoji mjesto gdje možete sanjati svoje snove. 

FACEBOOK KOMENTARI
NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA IZ RUBRIKE KULTURA

MARKETING